Followers

Tuesday 11 October 2011

Gratinéed Leek


All is well with the driver as per yesterday. He is making progress and will shortly reach ND.
Gratinéed Leek and Creamy Polenta


I remembered suddenly a dish that we ate in the seventies when our family got an electrical table top broiler. (Microwave still in the dark future). We had several times gratinéed leeks. This I wanted to make today. 
Ingredients for 1
1 leek , take the light part and freeze the dark green for soups.
2 slices of ham or salami
2 slice of cheese
Slice the leek in half and steam until tender, ca 25 min. Put the leek into a heat proved dish and cover with ham/salami and cheese. Set into oven to broil for 5 minutes on high. Season with nutmeg (and with salt).
Heute erinnerte ich mich daran das wir in den Siebzigern einen kleinen Tischgrill bekamen. (Die Mikrowelle gab es damals noch nicht). Da wurde so manches überbacken. Unter anderem gab es überbackenen Porrée (Lauch). Das wollte ich heute für mich zum Abendessen kochen.
Zutaten für 1 Pers.
1 Stange Lauch (nur den hellen Teil, den Grünen als Suppengrün einfrieren)
2 Scheiben gek. Schinken oder Salami
2 Scheiben Käse
Den Lauch der Länge nach aufschneiden und mit wenig wasser gar dünsten, ca 25 Minuten. Dann den Lauch in eine feuerfeste From geben, mit Schinken/Salami und Käse bedecken. Ca 3 Minuten im Backofen überbacken.
Mit Muskat und evtl. Salz würzen.
Idag minnet jeg den tiden i syttiårene da familien min kjøpte seg en liten grill som sat på borde (det fantes ikke mikrobølgeovn enda).Da ble de en hel del maltider med melted ost. Slik som pureløk. Dette tenkte jeg å lage til middag for meg idag.
Ingredienser for 1 pers.
1 pureløk, tar den lyse delen og frys den grønne ned for supper
2 skiver med kokt skinke eller salami
2 skiver med hvit ost
Skjær pureløken på lengs og damp med lite vann inntil myk. Legg den så i en ildfast form og topp med skinke/salami og ost. Gratiner i ovnen i 5 minutter. Smak til med muskat og litt salt.

No comments:

Post a Comment

I love getting a comment from you now and then. Be patient, they will appear, I just have to see first if they are OK to publish. No anonymous any more. I am getting too much spam.